Få hunden att bli tyst när du tittar på film

Postat 2018/07/27 657 0

Det är många som har husdjur idag och även många som drömmer om att ha det. Husdjur är något som kräver att ingen i familjen är allergisk och dessutom behövs det tid till att ta hand om ett djur för kärlek och omvårdnad.

Hund i hemmet

Många har någon sorts relation till hundar. Några är ägare till en idag, andra har haft när de varit yngre och några träffar hundar via släktingar eller grannar. En relation i någon form till en hund gör att människor vet hur ansvaret bakom kan se ut, vad det skulle krävas för att ha en egen hund. Detta är något som det annars kan tas lätt på, att tron innan kan vara att det inte är så mycket arbete bakom som det är. Men när hunden väl är på plats i familjen så är det en del av familjen precis så som varje enskild individ är.

Att ta hand om en hund

Djur behöver precis som människor mycket kärlek, då mår de som bäst. En hund tycker om att vara delaktig men även att ha egna stunder för att återhämta sig. Det är vanligt att de reagerar på olika saker och detta visar sig genom ett skall, något som ofta hörs utomhus och i kombination med att andra hundar träffas på. Skall kan vara ett sätt för djuren att kommunicera, de vill visa något och kan då göra det med ett skall.

I hemmet är det också vanligt med olika skall från hunden och detta är något som behöver lösas inom hemmet för att grannar exempelvis ej skall störas. När TV-program är på kan hundar lyssna uppmärksammat och då också reagera med skall vid obehagliga scener. Detta beteende är något som det kan arbetas med för att sådana ljud ej skall uppkomma från djuren.

Hur undvika skall?

Hur skall en ägare gå tillväga för att minimera skall från hundar?

I hemmet, när exempelvis TV:n är på, är det bra som ägare att vara uppmärksam på när skällningar sker. Är det i några specifika scener eller händelser, eller när något speciellt dyker upp på TV:n?

För att visa djuret att det ej är okej att skälla så är det bra att föra ut hunden från rummet när det sker och att spärra av rummet med en hundgrind för att djuret ej skall få möjlighet att komma tillbaka förrän den har lugnat sig.

Är det skall även vid andra situationer än TV:n? Gör då på samma sätt genom att göra bort djuret från rummet och markera att det ej är okej att skälla. Till slut kommer djuret inse att det blir denna konsekvens vid varje skall, med stor chans sedan att detta kommer att upphöra.

Skall utomhus

Även utomhus kan skall ske och då är det bra att även där kommunicera med hunden och visa att det ej är okej att skälla. Ett koppel kan göra att hunden dras intill ägaren utomhus vid varje skall, att den ej får gå lika mycket lös. Tydliga markeringar i kommunikationen kommer bidra till att djuret förstår att det ej är okej att skälla i olika situationer.