Fettsugning eller träning inför en filminspelning?

Postat 2018/01/25 1312 0

För många Hollywoodstjärnor innebär deras jobb att de ständigt måste hålla sig i toppform inför inspelningarna. Även om det framförallt gäller de kvinnliga skådespelerskorna så känner också många manliga pressen att ständigt vara perfekta och det är därför mycket vanligt att både kvinnor och män fettsuger sig. Dessa filmstjärnor har ofta redan vältränade och slanka kroppar och de arbetar hårt med sina personliga tränare för att alltid hålla sig i toppform. Populära träningsformer är att springa, simma, styrketräna och att träna yoga och det kommer hela tiden ut nya träningsformer som blir den senaste flugan under några år. De förmögna celebriteterna har också kockar och dietister som ser till att de får i sig den bästa maten som samtidigt är kalorisnål och därmed förhindrar att deras BMI blir för högt.

Ofta glömmer man dock att även Hollywoods filmstjärnor är vanliga människor, och precis som alla vanliga människor kan de gå upp i vikt ibland, eller så har de vissa kroppsdelar med fettdepåer som helt enkelt inte vill ge med sig, trots träning och diet. Att få en väl skulpterad figur är alltid attraktivt så fettsugning kan hjälpa till att ge de där åtråvärda formerna som alla vill ha. Därför är det inte så underligt att just fettsugning är ett av de absolut vanligaste ingreppen inom Hollywoods skönhetsindustri och många av världens stora filmstjärnor har låtit fettsuga sig inför inspelningarna av deras nya filmer.

Vad är fettsugning?

Precis som namnet på detta ingrepp antyder så går fettsugning ut på att man avlägsnar fett från kroppen genom att suga ut det med särskilda instrument. Redan på 1920-talet började man experimentera med olika metoder för att avlägsna envist fett, men det var inte förrän på 70-talet som man utformade de ingrepp och instrument som fortfarande används idag i stor utsträckning.

Beroende på hur mycket fett man ska ta bort och varifrån på kroppen det skall sugas ut så genomförs ingreppet antingen med narkos eller lokalbedövning. Om man skall sövas ner är det viktigt att komma ihåg att detta är en regelrätt operation så man bör vara noga med att inte vara rökare eller ha ätit åtta timmar innan ingreppet då detta kan leda till komplikationer. Plastikkirurgen har redan märkt ut med en penna vilket kroppsparti som skall angripas och gör alltid detta då patienten står eller sitter då till exempel en dubbelhaka ser annorlunda ut när en människa är upprätt än när han eller hon ligger ner.

Ett litet snitt görs med en skalpell och sedan injiceras en fettlösande vätska i behandlingsområdet som får alla fettcellerna att lossna och inte vara så fasta. En lång kanyl som är kopplad till en sug-apparat, inte olikt en dammsugare till konstruktionen, förs sedan in varav kirurgen kan få ut den önskade mängden fett.

När det hela är över förbinds partiet med bandage och under den följande tiden måste patienten vara noga med att ha på sig tryckförband få att motverka vätskeansamlingar och svullnad. Det brukar ta upp till sex månader för det slutgiltiga resultatet att synas men är det frågan om ett mindre ingrepp går det mycket snabbare.

Olika metoder

Tack vare modern teknologi och ständig forskning så finns det idag ett stort antal metoder för fettsugning att tillgå. Ett flertal filmstjärnor föredrar laserbehandlingar idag som genomförs med enkel lokalbedövning och som har snabbare återhämtningstid. Här förvandlas fettcellerna med laserns hjälp till en slags olja som sedan sugs ut eller bryts ner naturligt av kroppen och är en perfekt metod för människor som inte har så stora problemområden utan bara har någon liten valk här eller ett lite tjockare fettlager där.

Body-jet är en annan ny och mycket populär metod där man använder vattenstrålar för att förbehandla fettdepåerna och sedan suga ut dem. Denna metod kan ge ett jämnare resultat och återigen är det vanligt att detta ingrepp utförs utan narkos, vilket minskar riskerna för komplikationer avsevärt.

Nuförtiden är det också vanligt att man behåller och behandlar det fett som man sugit ut och sedan injicerar det i områden som av olika anledningar förlorat sin spänst. Det handlar ofta om mindre partier som kinder och läppar men också större som bakdelar, då det är mycket trendigt att ha stora rumpor idag. Att injicera brösten med fettet går också bra men resultaten är relativt modesta då minst hälften bryts ner av kroppen själv och därmed inte förstorar bysten med mer än en halv eller hel storlek. Fördelen är att man arbetar med sitt eget kroppsfett och inga konstmaterial eller implantat och att detta är ett mycket säkert ingrepp.

Vem har fettsugit sig?

Säkerligen skulle de flesta Hollywoodskådisar aldrig erkänna att de genomgått en fettsugning men det är en känd hemlighet att många av dem har gjort det. Inför sina filmroller har Demi Moore genomgått ett antal fettsugningar om man skall tro skvallerpressen och det vore inte så märkligt då en flerbarnsmor i femtioårsåldern knappast lär ha så platt mage naturligt. Jessica Alba genomgick också fettsugning med laser efter att ha fött barn för att snabbt kunna spela in filmer igen och år 2005 lät Dwayne ”The Rock” Johnson fettsuga sin bringa.