Hur mycket kostar de olika filmstreaming-tjänsterna?

Postat 2018/09/14 766 0

Varför streama?

Allteftersom digitala nätverk tagit över det analoga dyker det upp alltfler streamingtjänster på marknaden.

Fördelarna med streaming är flera: du får tillgång till förstklassig underhållning, både TV-serier och film samt väljer du själv vilken typ av skärm du vill titta på. Samma serie du myser med framför platt-TV:n kan du numer fortsätta följa via mobilen på tågresan, eller på din laptop under semestern.

Att vara bunden till tider och TV-tablåer är ett minne blott, och tillgängligheten har aldrig varit större.

Dock är det inte bara utbudet som skiljer sig åt mellan olika streamingtjänster, utan även deras priser. Det är inte alltid man har råd med flera abonnemang samtidigt när månadsbudgeten dras åt, men om det verkligen kniper finns det förmånliga sms lån med utbetalning helg att tillgå.

Olika betalningsmodeller

Om du är en storkonsument av filmer och serier kan det vara värt att investera i en eller flera streamingabonnemang. Populära streamingtjänster är till exempel:

  • Netflix
  • HBO Nordic
  • Disney+
  • Med flera

Då betalar du en fast månadsavgift, och har sedan fri tillgång till en stor del av världens filmutbud direkt på streamingtjänstens hemsida eller app.

Om du däremot bara tittar på film någon gång ibland, eller är ute efter en särskild titel, kan det vara smartare att vända sig till sidor som SF Anytime eller Play Filmer, där du betalar en engångsavgift för en film eller TV-seriesäsong att hyra.

Tjänsterna kan förstås också komplettera varandra—har du till exempel redan Netflix men saknar en viss titel kan du välja att hyra den via en annan sida.

Priser och villkor

  • Netflix: Med Netflix ingår en Prova På-period på en månad, så du får chansen att testa utbudet innan du binder upp dig. Abonnemangen finns i tre olika prisklasser, och det som skiljer dem åt är bland annat kvalitén på upplösningen och hur många skärmar du kan titta på samtidigt. Med Netflix Basic, 89 kr/månad, får du till exempel bara tillgång till SD-upplösning, och bara en person kan titta åt gången. Med Standard, 109 kr/månad, kan du streama med HD-upplösning och på två skärmar samtidigt. Med Premium, 139 kr/månad, får du Ultra HD-upplösning och möjligheten att låta 4 personer titta samtidigt.
  • C More: C More bjuder på 14 dagars Prova På-period, och hela 5 personer kan streama åt gången via olika skärmar. Månadsabonnemanget kostar 109 kr, och med detta får du tillgång till reklamfria program från TV4, samt flera exklusiva sportsändningar. C More erbjuder dock ingen nedladdning av sina filmer eller program.
  • HBO Nordic: Likt Netflix erbjuder även HBO Nordic en månads gratis Prova På-tid. Ett månadsabonnemang ligger på 99 kr, och kan delas med 5 personer samtidigt. Förutom ett brett utbud av filmer och serier från andra produktionsbolag får du även tillgång till exklusiva HBO-produktioner. Likt C More går det inte att ladda ner filmer eller program.
  • Viaplay: För 99 kr/månad får du tillgång till Viaplay:s tjänster, och i utbudet finner du bland annat stora mängder sport. Du kan prova på tjänsten under 14 dagar, och dela den med 4 andra personer samtidigt.

Hur du väljer rätt

Dessa är bara några få av det stora antal streamingtjänster som finns att tillgå, och det går till och med att streama gratis via vissa streamingtjänster, som SVT Play.

Det som skiljer streamingtjänsterna åt är utbudet, så genom att veta vad du är ute efter kan du bättre fatta ett beslut kring vilken streamingtjänst som passar dina TV-vanor bäst.