Hur mycket kostar de olika filmstreaming-tjänsterna?

Postat 2018/09/14 391 0

Varför streama?

Allt eftersom digitala nätverk har tagit över det analoga dyker det upp allt fler streamingtjänster på marknaden. Fördelarna med streaming är många – du får tillgång till förstklassig underhållning, både tv-serier och film, och du väljer själv på vilken typ av skärm du vill titta på. Samma serie som du myser med framför platt-TV:n kan du numera fortsätta att följa via mobilen på tågresan, eller på din laptop under semestern. Att vara bunden till tider och tv-tablåer är ett minne blott, och tillgängligheten har aldrig varit större. Det är dock inte bara utbudet som skiljer sig mellan de olika streamingtjänsterna, utan också deras priser. Det är inte alltid man har råd med flera abonnemang när månadsbudgeten dras åt, men om det verkligen kniper finns det förmånliga sms lån med utbetalning helg som vardag att tillgå.

Olika betalningsmodeller

Om du är en storkonsument av filmer och serier kan det vara värt att investera i en eller flera abonnemang till olika streamingtjänster, till exempel Netflix eller HBO Nordic. Då betalar du en fast månadsavgift, och har sedan fri tillgång till hela utbudet på hemsidan eller i appen. Om du däremot bara tittar på film någon gång ibland, eller är ute efter en särskild titel, kan det istället vara smartare att vända sig till sidor som SF Anytime eller Play Filmer där du betalar en engångsavgift för att hyra en film eller en tv-seriesäsong. Tjänsterna kan förstås också komplettera varandra; om du redan har ett Netflix-konto och saknar en viss titel kan du välja att hyra just den via en annan sida.

Priser och villkor

  • Netflix – Med Netflix ingår en prova på-period på en månad, så du får chans att testa utbudet innan du binder upp dig. Abonnemangen kommer i tre olika prisklasser, och det som skiljer dem åt är bland annat kvalitén på upplösning samt hur många skärmar du kan titta på samtidigt. Med Netflix Basic, som kostar 89kr/månad, får du till exempel bara tillgång till SD-upplösning, och bara en person kan titta åt gången. Med Standard, på 109kr/månad, kan du streama med HD-upplösning och på två skärmar samtidigt. För 139kr/månad får du istället Premium, och därmed Ultra HD-upplösning och möjligheten att låta 4 personer streama samtidigt.
  • C More – C More bjuder på 14 dagars prova på-period, och hela 5 personer kan streama åt gången via olika skärmar. Månadsabonnemanget kostar 109kr, och med detta får du tillgång till reklamfria program från TV4, samt flera exklusiva sportsändningar. C More erbjuder dock ingen nedladdning av sina filmer eller program.
  • HBO Nordic – Likt Netflix erbjuder även HBO Nordic en månads gratis prova på-tid. Ett månadsabonnemang ligger på 99 kr, och kan delas med 5 personer samtidigt. Förutom ett brett utbud av film och serier från diverse andra produktionsbolag får du tillgång till exklusiva HBO-produktioner. Likt C More går det inte att ladda ner filmer eller program.
  • Viaplay – För 99kr/månad får du tillgång till Viaplays tjänster, och i utbudet finner du bland annat stora mängder sport. Du kan prova på tjänsten under 14 dagar, och dela den med 4 andra personer samtidigt.

Välja rätt

Dessa är bara några av alla tillgängliga streamingtjänster, och det går till och med att streama gratis via SVT Play och andra tv-kanalers playlistor. Det som skiljer dem åt är utbudet, så passa på att utnyttja prova på-perioderna innan du väljer att investera i ett abonnemang. Då kan du vara säker på att hitta en tjänst som passar just dig.