Ny TV med nya funktioner

Postat 2020/07/17 16 0

Idag är vi vana vid att de elektroniska prylarna är smarta. Dit räknas så klart även TV:n som även den är väldigt smart på många olika sätt. När man ska köpa en ny TV så är det därför bra att veta att det finns en mängd bra och smarta funktioner man kan kolla efter. Oavsett om man vill ha en avancerad TV med flera avancerade funktioner eller en enklare TV så finns det några saker som de flesta vill att TV:n ska ha.

Smarta funktioner

Några smarta funktioner som en TV kan ha är exempelvis automatisk avstängning, TV-guide, webbläsare, streamingtjänster som exempelvis Netflix och Viaplay, USB-anslutning för Chromecast. Allt beror på hur du vill använda din TV. För dem som använder TV:n i stora mängder och sent på kvällen kan det vara bra att ha en TV med automatisk timer för avstängning så den inte står på hela natten och slits snabbare och drar mer ström.

Om du tittar på TV mer sällan men vill se just ditt favoritprogram så är det smidigt att ha en program guide i TV:n så du kan se när det börjar samt att man även kan programmera in ett alarm som ger dig en påminnelse innan programmet börjar om man inte vill sitta vid TV:n och vänta.

Spara el med rätt TV

Att spara el med rätt TV är något som många tänker på idag. Främst de mest miljömedvetna människorna tycker det är extra viktigt med en TV som är sparsam när det kommer till el. Även många elbolag i Sverige rekommenderar TV och elektronik som är snåla med elen. Om man jämför TV-apparater idag med de för 30 år sedan så kan man se en stor skillnad när det kommer till elförbrukningen. Under 80- och 90-talet så fokuserade man mer på stora TV-apparater än på energisnåla.

Alla TV-apparater idag har en märkning som kallas energiklass. Denna visar i vilken energiklass TV:n ligger. Energiklasserna ligger från A – G där TV-apparater med högre energieffektivitet blir märkta med A+, A++ eller A+++. Detta är ett enkelt sätt att se hur pass energieffektiv TV-apparaten är. Även en uppskattad årlig energiförbrukning visas på denna märkning. Eftersom det är svårt att veta exakt hur mycket en TV kommer att användas årligen så uppskattas förbrukningen på att TV:n används 4 timmar per dag som sedan slås ut på ett år, det vill säga 365 dagar.