Recap: Bästa TV serierna 2017

Postat 2017/12/29 1477 0

De flesta skulle nog skriva under på att 2017 var ett fantastiskt år när det gäller TV serier. Oavsett om man är en inbiten seriefantast eller inte fanns det en hel del på TV menyn för såväl allätare som trogna genrefans. Nypremiärer samsades snällt med gamla trotjänare som ”Game of Thrones” och ”Orange Is The New Black”. Utbudet när det gäller TV serier är stort och det beror troligen på den allt tuffare konkurrensen om tittare. Här är det dock tittarna som är de stora vinnarna när Tv-bolagen slåss om såväl tittarsiffror som överlevnad. Här följer en lista på det hetaste som året hade att erbjuda, som man naturligtvis kan passa på att titta ikapp under julhelgen:

Girlboss

Serien ”Girlboss” första säsong bjöd på 13 komiska avsnitt och satte en ung kvinnas bedrifter i modevärlden på kartan. Själva handlingen i serien överlag bygger nämligen på den populära självbiografin #Girlboss av författarinnan och modeskaparen Sophia Amoruso. Detta är en humorserie som handlar om hur 28-åriga Sophia börjar sin blygsamma karriär som säljare av vintagekläder på EBay och som sedan lyckas skapa varumärket ”Nasty Gal”. Denna panka unga kvinna lär sig chefskapets alla fallgropar den hårda vägen men mot alla odds startar hon sin nätbutik. Det blir garanterat en hel del skratt och igenkänningsfaktorn är hög.

Prison Break: Sequel

För de som älskar denna serie kom säsong 5 som en härlig present efter åratal av väntan och bjöd på 9 nya avsnitt. Bröderna Lincoln och Michaels vägar korsas nämligen igen när Lincoln får veta att brodern lever. Denna säsong får tittarna att bokstavligen bita naglarna ända ner till nagelbanden. Fängelselivet är precis lika hårt och brutalt som alltid och rymningar planeras på löpande band. Nyheten om brodern får hetsporren Lincoln att riskera allt. Han ska nu försöka fly från fängelset och ta sig obemärkt ut ur landet. Den som söker spänning, action och snygga skådespelare bör kolla in denna säsong!

Twin Peaks

Twin Peaks kom tillbaka från 90-talet med en tredje säsong i år till alla fans stora förtjusning. Med 18 nya avsnitt försökte serieskaparna Mark Frost och David Lynch återskapa succén. En hel del av skådespelarna återvände till serien och däribland Kyle MacLachlan som spelade och spelar FBI-agenten Dale Cooper. Precis som för 26 år sedan går åsikterna isär och man antingen älskar eller hatar Twin Peaks. Hur som helst kultförklarades den av en anledning och för de som älskar mystik, skräck och hemligheter blir det minst lika förvirrande denna gång. Om man inte redan kikat kan det bli riktigt flummigt i Jul!

House Of Cards

Detta året fortsatte den omåttligt populära serien sändas i sin 5:e säsong med 13 nya avsnitt. Det politiska spelet i maktens korridorer fortsätter så klart lika smutsigt och intrigerade som tidigare, men nu är parallellerna till verklighetens Trump både kusliga och träffande. Svenske Joel Kinnaman spelar republikanen Will Conway. Han är Frank Underwoods (Kevin Spacey) motståndare i den hårda kampen om presidentposten.

Här används alla fula knep under solen för att vinna och det finns inga heliga kor. Fokus flyttas dock snabbt till terroristorganisationen ICO och det hot denna rörelse utgör mot USA och de amerikanska värderingarna. Serien är grymt underhållande trots att ränksmideriet påminner lite väl mycket om verkligheten. Politik och intriger i serieform kan sällan bli fel!

Orange Is The New Black

Denna dramaserie har bokstavligen förtrollat miljoner tittare världen över och säsong 4 avslutades med ett väldigt spännande och pulshöjande uppror. Det blev en cliffhanger utan dess like! Naturligtvis, till fansens stora förtjusning, kastas man rakt in i händelsernas centrum igen när nästföljande säsong genast plockar upp stafettpinnen.

Det är totalt kaos och upplopp på kvinnofängelset Litchfield Penitentiary i 13 alldeles nya och färska avsnitt. Rollerna är ombytta och den arga mobben av missnöjda fångar har tagit över makten och vakterna får nu uppleva hur det är att vara på andra sidan gallret. Atmosfären är både färgstark och anarkistisk och tittarna får följa hur de olika karaktärerna upplever den nya och efterlängtade friheten. Det är inte konstigt att serien de senaste åren vunnit över 40 internationella priser.

Game Of Thrones

Fantasyserien ”Game of Thrones” eller ”Kampen om järntronen”, som den heter på svenska, gick detta året in på sin 7:e och nästsista säsong med 7 nya avsnitt. Som de flesta redan vet bygger serien på författaren George RR Martins följetong kallad ”En saga om is och eld”. Att kalla denna serie populär är något av en underdrift då föregående säsong sågs av drygt 23 miljoner tittare världen över.

För de som inte kan titta sig mätta på fantasygenren blir det även denna gång gott om strider, intriger, sex och mord i en härlig mix av fantastiska kostymer och vackra men brutala miljöer. Utan att avslöja alltför mycket, för de som mot förmodan ännu inte avhandlat denna säsong, inleds den med Aryas fasansfulla hämnd på hela huset Frey.

Stranger Things

Efter den omåttligt populära första säsongen kom ”Stranger Things” äntligen tillbaka med sin andra säsong i år. 9 nya avsnitt väntade otåliga och förväntansfulla tittare som alla ville återse den lilla amerikanska småstaden Hawkins och seriens fyra säregna vänner.

Säsong 2 utspelar sig 1984 och lite drygt 1 år efter de kusliga händelserna året innan där stackars Will Buyers ännu inte helt återhämtat sig efter besöket i ”The Upside Down”. Detta är en kuslig parallellvärld och sammanfattar på ett träffande sätt denna spännande serie som bjuder på en resa tillbaka till 80-talet i sann ”Gremlins” anda men som egentligen påminner lite om ”Stand by me” eller ”The Goonies”. För den som ännu inte sett den här serien är det en stark rekommendation att testa.

The Deuce

Denna nya och mycket omtalade series första säsong består av 8 avsnitt. Serien har fått bra kritik och beskrivs av många som en hit. Kort och gott handlar serien om 70- och 80-talets framväxande porrindustri som tittaren får följa i dess inledningsskede. Händelserna utspelar sig i ett område i New York som helt enkelt kallades ”The Deuce”.

Den övergripande känslan är att man på ett väldigt realistiskt sätt förflyttas tillbaka till 70-talet och det är tydligt att serieskaparna har lagt ner en hel del pengar på att lyckas med detta. Denna porrindustri väver samman ett intressant persongalleri bestående av sexarbetare, poliser, hallickar och till och med en undersökande journalist. Tiden var innan tandblekningstrenden, gymtrenden och diettrenden utan här är allt ytligt och väldigt 70-talistiskt. I centrum står tvillingbröderna Vincent och Frankie. Maggie Gyllenhaal glänser som den självständiga sexarbetaren Candy som inte är villig att dela sin lön men någon snål hallick utan arbetar enbart för egen vinning. Gyllenhaal har också Oscarsnominerats för sin insats.

Mindhunter

Mindhunter är bokstavligen pinfärsk och väldigt spännande då serien faktiskt är verklighetsbaserad. Säsong 1 med 10 avsnitt kom i år och till grund för handlingen ligger boken ”Mind hunter: Inside the FBI´s Elite Serial Crime Unit” av författaren och FBI agenten John Douglas. Samma författare har dessutom varit inspirationskälla för den kända serien ”Criminal Minds”. Serien lyckas riktigt bra med tanke på att den konkurrerar med en lång rad polisserier och specialteam med fokus på just mordutredningar. Genren skulle nämligen lätt kunna kännas uttjatad.

Handlingens kärna centreras kring de båda FBI-agenterna Bill Tench och Holden Ford. Tillsammans med en psykolog granskar de gamla seriemördarfall från slutet av 70-talet. Serien bygger främst på dialog och agenterna försöker sätta sig in i hur denna värsta sortens brottslingar och mördare tänker genom att intervjua seriemördare. På detta sätt hoppas de blåsa nytt liv i gamla utredningar vilket de också gör.

The Handmaid´s Tale

Denna nya och fräscha TV serie med ett föråldrat och något vilt innehåll vann en Emmy för bästa dramaserie 2017. Seriens första säsongen började sändas i år och den består totalt av 10 avsnitt. Innehållet bygger på en roman av författarinnan Margaret Atwood. Handlingen går ut på att det moderna USA övertagits av kristna extremister som utropar en egen stat. Denna stat kallas Gilead och här finns det ingen plats för moderna och frigjorda kvinnor. De beväpnande härskarna regerar brutalt och slår hårt mot alla kvinnor som omedelbart fråntas alla rättigheter. Straffarbete väntar de kvinnor som inte låter sig kuvas och de sänds raka vägen till kolonierna.

Handlingen berättas via huvudpersonen Offred. Hon arbetade tidigare som förlagsdirektör men slavar nu som tjänarinna hos en regimvänlig och rik överklassfamilj. Här måste hon sköta hushållet, handla och erbjuda mannen sin kropp närhelst han önskar. Detta är hennes ceremoniella plikt då hon är en av ett fåtal fertila kvinnor som står till buds efter en fruktansvärd miljökatastrof.