Starta en streaming sida – är det lagligt?

Postat 2018/11/19 824 0

Svaret på denna frågan är kort, dock så finns det lite mer man kan lära sig kring just ämnet. Det korta svaret är, streaming som de flesta ser det är olagligt.

Dock så är ju NetFlix, Hulu och Voddler också streamingtjänster. Så om streaming är olagligt, varför är dessa streamingtjänster lagliga? Jo. När de flesta hör ”streaming” så tänker de ”gratis”. Laglig streaming är oftast en betaltjänst. Du betalar alltså per månad och får då titta hur mycket du vill. Anledningen till att dessa streamingtjänster får streama som de gör är för att de ingått i ett partnerskap med ägarna bakom filmerna som de streamar. Det är väldigt enkelt. Om man ska streama någon annans filmer så måste man ha dennes godkännande innan man gör detta. Därför krävs ett samarbete innan man börjar streama filmbolagens filmer.

Netflix, Hulu och andra ingår i sådana avtal, och kan sedan på så sätt ta betalt av kunder för att finansiera sin affärsmodell och på så sätt göra en vinst. Nästa fråga kanske då är, hur startar man en sådan streamingtjänst?

Hur det teoretiskt går till att starta streamingtjänster

Sättet Netflix, Hulu och det svenska Voddler gjorde det var att de kontaktade de olika filmbolagen, ingick i ett avtal som gav de rättigheter att streama samtliga filmer filmbolagen producerat, i utbyte mot en årlig betalning. Storleken på denna betalning kan man hitta genom några Google-sökningar. När detta är klart så är det bara att starta sajten för streamingen. Det första man då oftast gör är att jämföra webbhotell. Finns det ett webbhotell som orkar hosta tjänsten du önskar att starta? Bör man istället gå VPS-rutten? Dessa tekniska frågor gör man bäst i att anställa en tekniker för att hantera.

När bygget av streamingtjänsten är klart så gäller det att börja marknadsföra tjänsten. Detta är det svåra steget. Oftast vill man förvarna filmbolagen med att man inte kommer ha den utsträckningen man önskar uppnå i början. De första få åren lär vara lite knackiga, men därefter så kommer tjänsten att växa i bra fart. Detta medför en lite mer avslappnad approach till betalningar och dylikt. Pressen på att lansera världens nästa, bästa streamingtjänst avtar lite.

När allt är färdigutvecklat så är det bara marknadsföringen som återstår. Detta är ett löpande arbete då man vill nå så många användare som möjligt. Till exempel så utvecklar Netflix inte sin tjänst lika mycket som de marknadsför den idag. Medan andra som inte slagit igenom med sin tjänst än behöver hitta sätt att toppa jättarna som Netflix. Till exempel så fokuserar Voddler fortfarande på utvecklingen då de vill besitta en plattform som är bättre än Netflix, och på så sätt ha något att attrahera kunder med.

Ett annat ”nästa-steg” är att börja producera sina egna filmer. När en streamingtjänst har rättigheterna till andras filmer så kan det vara så att de då är ”låsta” till dessa filmbolag och inte kan göra lite hur de vill. För att ha lite större kontroll, och även skära ner på kostnaderna, så har streamingtjänster börjat producera sitt egna innehåll. Detta betyder att du i framtiden måste använda Netflix för att titta på några utav världens mest framgångsrika program, och då inte kan använda konkurrenterna. Detta har Netflix gjort oerhört bra, där Stranger Things, bland väldigt många andra, är Netflix producerade TV-serier och du behöver nu använda Netflix för att se dessa.

Detta cementerar Netflix och banar vägen för att bli en institution, som andra filmbolag. Filmer kommer och går, men klassiker består. Detta förevigar Netflix:s namn och gör det inte lika lätt att glömma.