The Wolf of Wall Street – 2013

Postat 2018/11/06 1318 0

År 2013 släpptes en av finansvärldens mest omtalade filmer, nämligen Wolf of Wall Street. I Sverige hade filmen premiär 2014. Filmen är baserad på en självbiografi skriven av Jordan Belfort. Filmen regisserades av ingen mindre än Martin Scorsese. Bara det gör filmen sevärd! Men, om du inte är helt övertygad än, kan du fortsätta läsa nedan.

Handlingen i stora drag

På dagarna tjänar han pengar i överflöd och på nätterna spenderar han dem fortare än han blinkar. Filmen handlar om Jordan Belfort, en börsmäklare som arbetar på ett välkänt företag på Wall Street. Jordan blir snabbt beroende av att tjäna mer och mer pengar på aktier och tar fler och fler risker. Som följd av det enorma börsras som sker blir Jordan av med sitt jobb. Han tvingas istället ta ett jobb på en liten börsmäklarfirma. Men, Jordan lyckas ändå tjäna ihop en stor summa pengar på grund av de höga provisionerna och hans mentala inställning. Det leder till nästa stora grej, tillsammans med kumpanen Donnie Azoff startar de en egen firma. De anställer Jordans föräldrar och börjar ett omfattande arbete och Jordan blir ännu mer framgångsrik. Men, ingen lycka varar för evigt och FBI och den amerikanska värdepappersmyndigheten börjar ana oråd och håller företaget under uppsikt. Vilket i sin tur leder till att Jordan försöker få delar av sin förmögenhet förvaltad i Schweiz, och två år senare blir han arresterad av FBI.

Filmen är fantastisk oavsett om du föredrar action, drama eller biografier. Att filmen är baserad på en självbiografisk bok ger den många nivåer och mycket att läsa mer om. Exempelvis om du vill veta mer om CFD handel som är ett välkänt begrepp inom finansvärlden så använd länken.

Kuriosa

Filmen var nominerade till inte mindre än fem stycken Oscars 2014, tyvärr vann den inte någon. Däremot vann Leonardo DiCaprio en Golden Globe för bästa manliga huvudroll.

Filmen innehåller många kända citat. Ett av dem är bland annat när Jordan Belfort säger:

My name is Jordan Belfort. I’m a former member of the middle class raised by two accountants in a tiny apartment in Bayside, Queens. The year I turned 26, as the head of my own brokerage firm, I made $49 million, which really pissed me off because it was three shy of a million a week.

Det säger väldigt mycket både om filmen och om filmens huvudperson.

Bland många andra kuriosa kan nämnas att många reagerat på en scen som utspelar sig i London i närheten av Albert Memorial. Att den scenen skapat så mycket debatt beror på att monumentet restaurerades under den tidsperiod som filmen utspelar sig på. Så, antingen skulle monumentet i bild vara svart som före restaurationen eller så skulle den vara helt övertäckt.

Skådespelare

I filmen ser vi bland andra: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill som kumpanen Donnie Azoff, Matthew McConaughey som Jordans chef samt Kyle Chandler som spelar den FBI-agent som tar sig an fallet.

Boken

Den självbiografiska boken skrev Jordan Belfort under tiden som han avtjänade sitt fängelsestraff med start 1998. När han släpptes så började han föreläsa och boken med samma namn som filmen släpptes 2008. 2017 släppte Jordan Belfort ytterligare en bok, Way of the Wolf.